Boeuf Stroganoff is een van oorsprong Russisch gerecht dat in de 18e eeuw bekend werd in Europa. De Franse Chef van tsaar Peter de Grote noemde dit gerecht naar de Stroganoffs, een rijke familie van handelaars. Hij werd geïnspireerd door het woord strogat, wat zoveel betekent als in stukjes gesneden.
Benodigdheden voor 4 personen:
400 gr rundentrecôte zonder vet
4 mespuntje zout
zwarte peper van de molen
80 gr boter
4 gesnipperde uitjes
250 gr fijngesneden champignons
2 eetlepels dijonmosterd
125 ml zure room
Aan de slag:
Snijd het rundvlees in repen van 5 cm lang en zowat een halve cm dik
Rol deze reepjes door het paprikapoeder, zout en peper
Verhit de helft van de boter samen met de olijfolie in een diepe pan
Voeg de uitjes en de champignons toe en laat gedurende een tweetal minuutjes bakken
Bak in een andere pan de rundreepjes met de rest van de boter, maar niet te lang: het vlees moet rood blijven aan de binnenzijde
Voeg de mosterd bij de mix van uitjes en champignons
Doe er vervolgens het rundvlees en het braadvocht bij, en roer er de zure room onder
Breng op smaak met peper en zout
Laat lichtjes opkoken en serveer met fijne tagliatelle