Over

In het weekend bakt Jan wel eens graag een broodje. Eigenlijk eten we al decennia lang zijn huisgemaakte broden, pistolets, sandwiches, stokbroden… Een bezoek aan de lokale bakker zit er zelden in.

Decennia lang werkte hij op basis van verse commerciële gist, met goed resultaat. Corona zorgde begin 2020 echter voor een kink in de kabel. Van de ene op de andere dag werd er gist gehamsterd en sloeg half België aan het thuisbakken: onze thuisproductie kwam in gevaar door een urgent gist-tekort-alarm. De verse gist werd tijdelijk vervangen door gedroogde gist, maar door alle plotse media aandacht trok het bakken op basis van desem i.p.v. gist ineens zijn bijzondere aandacht.

De talrijke voordelen kwamen al snel aan het licht. (Zuur)desembroden hoeven echt niet zuur te smaken. Ze vragen meer aandacht & métier, ervaring, een diepere kennis en techniek, en vooral veel geduld. Maar gelukkig ligt in deze digitale tijden alle kennis, informatie en gedeelde ervaring zomaar voor het rapen, een ideale bron van inspiratie.

De doorlooptijd om desembrood op de plank te krijgen loopt vlot op tot 48 uur. Je krijgt er zoveel meer voor terug: een veel rijkere smaak, een zeer krokante korst, een soepel kruim, meer flexibiliteit in de voorbereidingstijd, goed voor de spijsvertering -in het bijzonder wanneer je een glutenintolerantie hebt-, langer bewaarbaar, met enkel meel, water en zout als basisingrediënten, en verder geen enkel additief, dus ook stukken gezonder.

Als je bovendien je zeer kwalitatieve bloem en meel kan kopen bij een echte lokale ambachtelijke molenaar, dan is onze keuze snel gemaakt.

De zoveelste panne aan onze Kenwood keukenrobot leidde tot de aanschaf van een professionele Rofco spiraalmixer, het werkpaard speciaal voor deze taken gemaakt. Toen Jan die ter plaatse ging ophalen in Lauwe, geraakte hij ter plekke gecharmeerd door hun (vooral door microbakkers) wereldwijd gekende ovens. Na een lange wachttijd van 6 maanden staat hier nu eindelijk een heuse Rofco B40 steenoven, goed voor het grotere werk. En zo waait er al eens iets over naar de buren, vrienden of familie 😉

Via deze rubriek laten we jullie graag meegenieten van wat wij op de bakplanning hebben. We houden het kleinschalig en maken er geen commerciële activiteit van. Vandaar dat we uit ons regelmatig terugkerend aanbod, maximum 2 producten per bakdag aanbieden aan een zeer zacht prijsje.  Er wordt minstens 1 type brood gebakken, soms aangevuld met een kleine hap, soms met een 2e type brood.

Met welke frequentie bakken we dan ? Sowieso, in het weekend, maar een beetje afhankelijk van onze voorraad die rest in onze diepvries. We warmen onze grote oven nog enkel op als we ze volledig kunnen vullen. Dus geen kleine bakjes meer.

Aarzel niet om tijdig je bestelling door te geven. De bakdag, de bestelperiode en wat we bakken verschijnen hier telkens online.

Vragen staat vrij : jij blij, wij blij 🙂

Bon appétit !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *