Benodigdheden voor 3 grote broden van +- 1 kg:
975 ml lauw water
25g zout
90g verse gist van bij de bakker (of 2 kleine pakjes Bruggeman gist)
900g witte bloem
900g tarwe bloem (of een andere donkere bloem soort)
100g mix van zonnebloempitten, maanzaad, lijnzaad
3 broodbakvormen
Bereidingswijze: (manuele manier)
Giet het lauw water in een grote kom. Voeg de gist toe en laat deze goed oplossen door de gist te pletten tijdens het toevoegen. Voeg het zout toe aan het water.
Maak op je werkoppervlakte een kring met beide bloemsoorten. Zorg dat er een kuiltje van 20 cm overblijft midden in de kring. Giet nu voorzichtig een deel van het lauw water in de kring, en kneed voorzichtig de massa tot een stevig maar soepel geheel. Voeg beetje per beetje alle ingredienten toe totdat je een goed rekbare klomp deeg hebt. Als de deeg te vochtig is en dus te veel kleeft, kun je gerust wat bloem toevoegen. Is ze te hard, voeg dan gerust wat extra warm water toe. Het belangrijkste is dat je de soepelheid goed aanvoelt en eventueel corrigeert. Goed kneden gedurende een 10 tal minuten. Een keukenrobot haspelt dit zonder moeite af in zo’n 4 minuten.
Leg de klomp deeg op een groot bord of plaat. Leg er een droge keukenhanddoek over en laat ze gedurende 45 minuten rijzen in een zo warm mogelijke en tochtvrije (!) ruimte.
Na deze eerste rijsbeurt, verdeel je de klomp deeg in 3 gelijke stukken. Kneed ze alle 3 kort in vorm, en leg ze vervolgens in hun bakvorm. Leg de bakvormen op een ovenplaat, overdek ze terug met een keukenhanddoek en laat ze terug gedurende 30 minuten in dezelfde ruimte rijzen.
Na 30 minuten rijzen laat je de oven voorverwarmen op 180 graden. Dit duurt normaal gezien nog zo’n extra 15 minuutjes. Laat het brood ondertussen onaangeroerd.
Als de oven warm is, breng dan de ovenplaat zo snel mogelijk in de oven. Dit is een cruciale faze. Indien je teveel treuzelt terwijl de keukenhanddoek er af is, loopt het brood het risico wat in te zakken. Laat de broden gedurende 55 minuten op 180 graden bakken.
Haal hierna de broden uit en haal ze direct uit de bakvormen. Laat de broden afkoelen op een rooster, zodat de onderkant niet vochtig wordt. Na een uurtje kun je smullen !
Als je de broden invriest, snij ze dan niet vooraf, maar vries ze in hun geheel in. Zo droogt het brood niet uit.