Benodigdheden
600 gr witte bloem
400 gr donkerbruine suiker
200 gr boter (of margarine)
0.11 L Water of melk
8 gr kaneel
16 gr Bicarbonaat
Aan de slag:
De zeer malse boter + suiker + kaneel + bicarbonaat samen homogeen mengen.
Vervolgens melk/water eronder mengen. Tenslotte de bloem eronder mengen.
De hoeveelheid water/melk is niet exact. Mogelijk moet er een vleugje meer of minder erbij. Reden hiervan is de variabele zuigkracht van de bloem. Dit verschilt van merk tot merk. In elk geval moet het deeg zeer vast zijn.
Laat het deeg 1 à 2 uur rusten.
Indien geen speculoosplank voorradig, rol met een deegrol het deeg uit tot 2 à 3 mm. Ofwel kan je nu met een mes of pizzasnijder (rollertje) het deeg in vierkantjes of eender welke vorm snijden. Ofwel met één of ander vormpje of potje figuurtjes uitdrukken. Het restant opnieuw uitrollen en opnieuw figuurtjes uitdrukken.
TIP : Om een constante deegdikte aan te houden, is het zeer handig om twee houten latten van 2 à 3 mm te gebruiken. Leg de deegrol tussen de 2 latten en rol uit, rekening houdende dat de deegrol steeds op de latten blijft rollen.
Bakken: +/- 15 à 20 min op 170 °.
Smakelijk !